12 Eylül 2010 Pazar

PHOTOSHOP’TA PALETLER

Navigator Paleti : Çalışma alanını yakınlaştırıp uzaklaştırdığımız paletttir. Alt tarafta yer alan sürgüyü sağa sola hareket ettirerek yakınlaştırma ve uzaklaştırma işlemi yapabiliriz. Palette yer alan kırmızı çerçeveyi kaydırarak çalışma sayfasında düzenlemek istediğimiz yere gidebiliriz.



Histogram Paleti : Bir imajın aydınlık ve karanlık kısımlarını grafiksel olarak gösteren palettir.



Info Paleti : İmaj üzerinde mouse’la üzerinden geçtiğimiz pikseller hakkında detaylı bilgi verir.



Color Paleti: Tool box üzerindeki foreground ve background renklerinin ayarlandığı yerdir.



Swatches Paleti : En fazla kullanılan renkleri bulunduran palettir. Foreground rengini belirlemek için damlalıkla istenilen renge tıklanır. Background rengini belirlemek için Ctrl tuşuyla birlikte istenilen renk üzerine tıklanır.



Styles Paleti : Hazır stil efektlerinin bulunduğu palettir. Üçgen menüye tıklayarak palete daha fazla hazır stil ekleyebiliriz. Stili iptal etmek için paletteki ilk kutucuğa (none) tıklamalıyız.



Layers Paleti : Katman paletidir. Photoshop’ta yaptığımız her bir çizimin ayrı bir katmanda yer alması gerekir. Katmanlarla alakalı her türlü işlem Layers Paletinden yapılır.



1. Seçili katmanı silmek için kullanılır.
2. Yeni bir katman oluşturmak için kullanılır.
3. Katmanları gruplamak, kümelemek için kullanılır.
4. Adjustment layer eklemek için kullanılır.
5. Katmana Layer Mask uygulamak için kullanılır.
6. Katmana efekt uygulamak için kullanılır.
7. Seçili katmanları birbirlerine bağlar.
8. Katmanın karışım modunu (Blending Mode) değiştirmek için kullanılır.
9. Katmanı saydamlaştırır.
10. Katmanın dolgusunu saydamlaştırır.
11. Katmanı kilitler.
12. Seçenekler menüsünü açar.
13. Katmanı gizler/gösterir.

Channels Paleti : İmajın renk kanallarını gösteren palettir.
RGB renk modundaki bir imajda 3 renk kanalı vardır. Red (Kırmızı), Green (Yeşil) ve Blue (Mavi)
CMYK renk modundaki bir imajda 4 renk kanalı vardır. Cyan (Açık Mavi), Magenta (Pembe), Yellow (Sarı) ve Black (Siyah).
Renk kanallarını baskıda kullanılan renk mürekkepleri olarak düşünebiliriz. Bir imajda hangi renk mürekkeplerini kullanmak istiyorsak bu ayarları Channels Paletinden yapabiliriz.



Paths Paleti : Çizgiler ve eğiriler üzerinde birtakım işlemler yapabilmek için kullanılan palettir. Çizim araçlarını kullanarak oluşturduğumuz her bir çizimi ayrı bir path katmanına yerleştirmemiz gerekiyor.



History Paleti : İmaj üzerinde yaptığımız her türlü işlem adımını hafızaya alan ve istenildiği zaman istenilen işlem adımına dönebilmeyi sağlayan palettir. En fazla 20 işlem adımını hafızada tutar. Standart olan bu değeri arttırıp azaltmak için Edit menüsü altındaki Preferences’tan History State sayısı ayarlanır.



Actions Paleti : Actions Paleti ile çok sık yapılan ve birden fazla adımdan oluşan işlemler bir makro gibi kaydedilip daha sonra tek bir tuşa basarak tüm imajlara hafızaya alınmış işlem adımları otomatik olarak uygulanır.



Brushes Paleti : Fırça ayarlarının yapıldığı palettir. Herhangi bir fırçaya bu palet sayesinde farklı özellikler kazandırabiliriz.



Character Paleti : Photoshop’ta yazdığımız bir yazının türünü, karakterini, kalınlığını, büyüklüğünü, harfler arasındaki mesafesini ayarlayabildiğimiz palettir.



Paragraph Paleti : Paragraf özelliklerinin ayarlandığı palettir. Paragraf hizalama, girinti yapma ve tireleme gibi seçenekler bulunur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder